V případě nouze volejte 112 nebo 155
Rychlý kontakt +420 596 096 111
Home  >  Nemocnice  >  Endoskopie
Endoskopie

Kontakt

Ambulance596 096 460

Provozní doba

Ordinační doba ambulance6:00 – 14:00
Endoskopické vyšetření8:00 – 13:00

PREVENCE NÁDORU TLUSTÉHO STŘEVA

V České republice je v současné době diagnostikováno 4 a půl tisíce nových nádorových onemocnění tlustého střeva ročně. U mužů se nádory tlustého střeva vyskytují častěji, nejvyšší výskyt je mezi 65. a 80. rokem.

Zhoubný nádor tlustého střeva ve většině případů roste dlouho, i proto je možné většinu nádorů objevit včas, ještě v přednádorovém stavu. Pokud se u vás objevila jedna z následujících potíží, nemusí se jednat o zhoubný nádor tlustého střeva, ale měli byste navštívit svého praktického lékaře nebo gastroenterologickou ambulanci:

  • dlouhodobější změna pravidelnosti stolice, střídání průjmu a zácpy, pocit nedokonalého vyprázdnění, obtížné vyprazdňování,
  • krvácení z konečníku nebo příměs krve ve stolici, a to jak jasně červené, tak tmavé,
  • odcházení stolice v úzkém proužku,
  • ztráta hmotnosti, únava a slabost,
  • neurčitá břišní nepohoda, pocit plnosti, bolesti břicha, větší plynatost.

Rizikové faktory, které pravděpodobnost vzniku nemoci zvyšují:

  • věk, většina pacientů onemocní po 50 roku života (výjimkou však nejsou ani mladší pacienti),
  • opakovaný výskyt polypů ve střevě,
  • některý ze syndromů s rizikem maligního onemocnění jako jsou Familiární adenomatosní polypóza nebo Lynchův syndrom,
  • Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida,
  • vysoký příjmem živočišných tuků, uzenin a červeného masa, nízký příjem vlákniny v zelenině a ovoci,
  • obezita,
  • alkohol,
  • nedostatek pohybu.

Pokud je Vám více než 50 let, máte nárok na primární screeningovou kolonoskopii, kterou stačí, nepatříte-li do rizikové skupiny, provést jednou za deset let. Při výskytu některého z příznaků, navštivte ihned lékaře.

Zdroj: https://www.mou.cz/nadory-tlusteho-streva-a-konecniku/t1451

KOLONOSKOPIE

Postup před vyšetřením:

Střevo je nutné vyčistit. K tomu se používají projímadla, vyšetření trvá průměrně 20–30 minut, záleží na kvalitě střevní přípravy a na dalších faktorech.

Pokud užíváte léky na ředění krve či přípravky obsahující železo, léky na cukrovku, poraďte se svým ošetřujícím lékařem o jejich vysazení. Léčbu je většinou nutné přerušit v dostatečném předstihu před vyšetřením.

 V den vyšetření a výkon:

Tekutiny neomezujte, pít přestaňte 2 hodiny před výkonem. Ranní medikaci si vezměte a zapijte vodou.

K vyšetření je nutné přinést doporučení od indikujícího lékaře a výsledek základní laboratoře, která nesmí být starší 14 dnů.

Před vyšetřením lékař rozhodne o podání sedace, jejímž cílem je zklidnění pacienta a snížení vnímání bolesti. Po aplikaci těchto léků nesmíte řídit auto, a proto je vhodné mít zajištěný odvoz domů.

Po vyšetření:

Při odchodu z ambulance dostanete zprávu z vyšetření, kterou odnesete odesílajícímu lékaři, a současně Vám sdělíme další informace ohledně dietních a režimových opatřeních.

Gastroskopie

je endoskopické vyšetření trávící trubice, při kterém lze vyšetřit žaludek, jícen a část tenkého střeva. Je to běžné vyšetření, které s sebou nese jen malá rizika, má přitom velký přínos v diagnostice i léčbě mnoha nemocí.

Na konci hadice je drobná videokamera, která promítá obraz sliznice jícnu, žaludku a dvanácterníku na obrazovku, kde ji vidí lékař. Pomocí ovládacího aparátu lze konec endoskopu různě natáčet a tím si zobrazit celou dutinu žaludku. Endoskop navíc umožňuje použití drobných klíštěk, kterými se dá bezbolestně odštípnout drobný vzorek sliznice (biopsie), který se zasílá k histologickému vyšetření.

Velký význam má endoskopický přístroj i při zástavě krvácení ze sliznice jícnu a žaludku – endoskopem lze například uzavírat krvácení svorkami

Velkou výhodou vyšetření je, že lékař vidí stav sliznice „na vlastní oči“ a že může odebrat vzorky. Pacient není při tomto vyšetření zatížen žádným škodlivým zářením a výhodou je i relativní bezbolestnost tohoto vyšetření.

Po použití znecitlivujících léků v oblasti krku hrozí vdechnutí jídla. Je proto potřebné ještě 2 hodiny po výkonu nic nejíst a nepít. Pokud byly při vyšetření použity zklidňující léky, nesmíte alespoň 24 hodin řídit motorové vozidlo či vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost. Ideální je mít sebou doprovod.

Ambulance infuzní léčby
Anesteziologicko-resuscitační oddělení
Centrum následné péče
Chirurgické oddělení a ambulance
Endoskopie
Gynekologie a miniinvazivní chirurgie
Interní oddělení a ambulance
Laboratoř klinické biochemie
odběrové místo
Ortopedická ambulance nemocnice Karviná – Ráj
Plastická chirurgie
Plicní ambulance
Radiodiagnostické oddělení
Rehabilitační oddělení
Sociální služby – zdravotně sociální lůžka
Zubní ambulance
AKTUALITY